Naujienos 2019-12-10 Sveikatinimo stovyklos Molėtuose ![]() |
GALERIJA » 2013 m. » Stažuotė Suomijoje 2013-06-12 Projekto „Visuomenės sveikatos priežiūros specialistų ir slaugos darbuotojų, prisidedančių prie sergamumo ir mirtingumo nuo pagrindinių neinfekcinių ligų mažinimo, kvalifikacijos kėlimas“ “ SFMIS Nr. VP1-1.1-SADM-V-01-007, veiklą "1.1.3. Pagilinti žinias ir sutvirtinti gebėjimus sveikatos stiprinimo, sveikos gyvensenos, širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos srityse“, finansuojamo Paramos fondo Europos socialinio fondo agentūros (ESFA), dalyvė, Ina Meidienė, 2013 m. birželio 4-9 dienomis dalyvavo stažuotėje „Neinfekcinių ligų seminaras 2013“, kuris vyko Nacionaliniame sveikatos ir gerovės institute, Mannerheimintie 166, 0300 Helsinkis, Suomijoje. Seminaras buvo naudingas tiek pažintiniu, tiek praktiniu aspektais. Buvo pateikta sergamumo neinfekcinėmis ligomis (širdies kraujagyslių bei antro tipo diabeto) statistika bei išnagrinėti rizikos veiksniai ir jų poveikis. Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas Dr. Ruitai Shao skaitė pranešimą apie neinfekcinių ligų prevenciją bei kontrolę 2013-2020 metams. Jis išskyrė 4 pagrindinius rizikos veiksnius: rūkymą, nesveiką mitybą, mažą fizinį aktyvumą bei nutukimą. Sveikatos politika turi būti integruota į visas sritis: energetiką, finansų, sporto, socialinę, darbo, namų ūkio ir kt. Didelis dėmesys buvo skirtas mitybai. Prof. Tiina Laatikainen pristatė gyventojų gyvensenos tyrimą. Druskos suvartojimo tyrimas vykdomas kas 2 metai. Suomijoje įgyvendinamas Druskos mažinimo projektas, kurio pasekmė: sutartys su maisto gamintojais, kurie sumažino druskos kiekį mėsos gaminiuose, viešo maitinimo įstaigose visai ar beveik nededama druska į vartojimui paruoštus gaminius. Laikomasi principo – ¼ lėkštės turinio sudaro mėsa, žuvis, o ¾ - daržovės.
Prof. Pekka Puska pabrėžė, kad visuomenė keičiasi į gerą pusė ir daugiau dėmesio skiria ne tik sveikai mitybai, bet ir judėjimui. Čia svarbus indėlis tenka specialistų rengimui, kurie dirba su žmonėmis. Naudojamas elgesio keitimosi modelis: žinios (paprasta žinia, praktinės žinios, patarimai, supratimas per įvairius kanalus) → dėmesys (emociniai aspektai, pozityvūs tikslai) → praktinė sritis (pavyzdžio metodas) → parama (šeimoms, kitoms grupėms) → aplinkos pritaikymas (maisto industrija, marketingas, maitinimo įstaigos) → organizacijų bendradarbiavimas. Projekto metu ženkliai sumažėjo sviesto suvartojimas, kurį pakeitė aliejus ar margarinas. Maisto produktai yra praturtinami A ir D vitaminais, selenu, jodu. Mokyklose stovinčiuose maisto aparatuose yra pardavinėjami tik sveiki produktai. Nerekomenduojama neštis saldintų gėrimų ir saldumynų. Taip pat mokyklose populiarios Nerūkančios klasės idėjos. Klasės bendruomenė nusprendžia ir pusę metų laikosi susitarimo. Tai yra stebima ir kontroliuojama. Tokios programos priskiriamos prie aktyvių programų, kurios turi greitą rezultatą, tačiau jos yra trumpalaikės. Viso Suomijoje vykdomos 7 tabako vartojimo programos. Pristatytas Šiaurės Karelijos projektas, kuris vyksta jau 25 m. Taip pat – pristatyta Uogų programa. Ypač didelis uogų, vaisių ir daržovių asortimentas parduotuvėse, maitinimo įstaigose. Joensuu mieste aplankytas Šiaurės Karelijos projekto biuras, kur buvo pristatyta veikla. Pirmas iš veikiančių projekto dalių buvo liftas, kuris paprasčiausiai neveikia ir kiekvienas svečias ar darbuotojas turi eiti laiptais. Tokiu būdu yra skatinamas fizinis aktyvumas. Aplankyta laikraščio „Karjalainen“ redakcija. Redaktorė ir žurnalistė atskleidė teigiamą žiniasklaidos požiūrį į visuomenės sveikatą. Visada laikraštyje yra temos, susijusios su sveika gyvensena, konkretūs pavyzdžiai, gyvenimo istorijos, patarimai ir pan. Laikraščius skaito apie 80 proc. gyventojų. Kasdien spaudos apžvalgai yra skiriama apie 30 min. Aplankytas bei pristatytas Ilomantsi sveikatos centras, jo veikla, ypatumai. Įgyvendinant Uogų programą, aplankytas uogų ūkis (juodųjų serbentų). Ūkininkai pasidalino darbine patirtimi, taip pat – kaip realizuojamos jų ūkyje užaugintos uogos. Vyko susitikimas su „Martos“ (namų šeimininkių) asociacijos atstovėmis. Asociacija vienija namų šeimininkes, kurios mokomos sveiko maisto paruošimo šeimai, namų priežiūros, skalbimo, daržininkystės, bendravimo bei kitų, sveikatai svarbių dalykų. Kartą per savaitę vyksta susitikimai. Jų metu organizuojamos skirtingos veiklos. „Martos“ asociacija turi savo kepyklėles, kuriose viešai gaminami Karelijos patiekalai. Jie parduodami šalia esančiuose prekybiniuose kioskuose-kavinėse. Šios asociacijos biurų yra ir kituose Suomijos regionuose.
|