Naujienos 2019-12-03 Išrinkti lankstinuko sveikos mitybos tema nugalėtojai ![]() |
GALERIJA » 2014 m. » Valgau sveikai, gyvenu gerai! 2014-11-26 ,,Rankos padeda mums paliesti ir pajusti, akys - pamatyti, ausys - išgirsti, jausmai - mylėti...Mylėti, jausti, girdėti, matyti ne tik vieni kitus, bet ir visa aplinkui. Vos tik praveriame langą, sveikiname dangų, saulę, žemę, medžius, paukščius... Visai kūrinijai kas rytą tariame: ,,Sveiki, sveiki..." Tik palaikydami gyvą ryšį su gamta, pajuntame tikrąją gyvenimo pilnatvę, tikrąją būties gyvastį..." - iš naujausios Danutės Kunčienės knygos - ,,Gyvastis žievėj". Žvarbią lapkričio 25-osios dieną biuras laukė garbios viešnios - Danutės Kunčienės. Nuo dvyliktos valandos buvo suplanuotas susitikimas su Adolfo Šapokos gimnazijos mokiniais (dalyvavo virš 120 gimnazistų). Garsi žolininkė jaunimui kalbėjo apie vandens naudą, kokį, kaip ir kiek jo gerti, apie 5 skonius, apie kenksmingas medžiagas, kurių gamintojai prifarširuoja į greito maisto patiekalus, apie valgymo dažnumą, periodiškumą, kiekį ir sezoniškumą. Buvo sulaukta daug klausimų, jaunimas aktyviai įsitraukė į diskusijas. Nuo 14 val. Danutė jau bendravo su ,,Saulės" gimnazijos bendruomene. Į paskaitą ,,Valgau sveikai, gyvenu gerai!" norinčių užsiregistruoti buvo gerokai daugiau, nei talpina biuro salė. Prieš paskaitą viešnią kalbino Utenos radijo direktorius Linas Bražionis. Žolininkė, žvitriai ruošdama, dėliodama skanėstus, paruoštus iš gyvo maisto, mielai davė patarimus uteniškiams. Tai kūryba, žinios, praktiniai įgūdžiai, kurie kiekvieną kartą nustebina, sugriauna nusistovėjusias nuostatas ir skatina keistis. Geras pavyzdys, o Danutė tokia yra, veikia, kaip virusas. Tai rodo didelis jos gerbėjų, pasekėjų skaičius (paskaitoje dalyvavo virš 70 žmonių). Paskaitos metu buvo kalbama apie sveikatą, mitybos įtaką, pagarbą gamtai, aplinkai. Kiekvienas dalyvis ragavo ir mėgavosi neįprastais skoniais iš paprastų, kasdieninių maisto produktų pagamintų patiekalų: saldainiais (be cukraus, bet saldūs); greito rauginimo burokėlų salotomis; daigintais avižirniais, pupuolėmis, lęšiais; daržovių makaronais; raugintais moliūgais; daigintų grikių kokteiliu. Lektorė pateikė visas receptūras. Artėjant žiemos šventėms, tai puikūs patarimai ruošiant šventinį Kūčių stalą. Pasak Danutės - ,,Stalas yra šeimos altorius ir nevalia ant jo dėti bet ko". Svarbu ne tik ką ir kaip pateiksime, bet ir jauki šiluma, sklindanti iš mūsų širdžių. Juk viskas prasideda nuo minčių, vaizdų ir jausmo, kurį turime susikurti patys!
Saldainių receptas: 2 stiklinės kokoso drožlių; 1 stiklinė mirkytų, nuluptų migdolų; 1 stiklinė mirkytų džiovintų spanguolių; 1 valgomas šaukštas medaus; 1-2 šaukštai nerafinuoto kokosų aliejaus.
Gamyba: Riešutai ir kokosų drožlės sumalamos. Į masę dedame spanguoles, medų, kokosų aliejų ir išmaišome. Formuojame mažus rutuliukus ir apvoliojame (kokosų drožlėmis, sezamų sėklomis, aguonomis ir pan.).
Raugintų burokėlių salotos:
Rauginimui - 1 sutarkuotas burokėlis ir 1 citrinos sultys. 1-2 paras laikome vėsioje vietoje.
Į raugintus burokėlius galima dėti žalią kopūstą, salotas ar kitus žalumynus. Galima dėti daigintas ankštines daržoves (avinžirnius, pupuoles, lęšius ir pan.). Dedame tarkuotą obuolį. Gerai išmaišome ir sakome - skanaus!
|