Sveikata mūsų lėkštėje

Lapkričio 8 d. minima Europos sveikos mitybos diena. Š. m. lapkričio 12 ir 16 dienomis su 2A ir 2C bei socialinio ugdymo grupės, o 18 d. ir su Inturkės skyriaus mokiniais paminėjome šią datą. Nėra maisto produkto, kurios žmogaus organizmą aprūpintų visomis maistinėmis medžiagomis ir tinkamu jų kiekiu. Todėl renkantis maisto produktus, vertėtų  vadovautis jų įvairovės principais, išdėstytais maisto pasirinkimo piramidėje. Šį kartą supažindinau mokinius apie vaisių ir daržovių svarbą mūsų kasdienybėje. Priminiau, kad nereikėtų pamiršti, jog su maistu svarbu gauti ne tik  baltymus, riebalus, angliavandenius, bet ir vitaminus, mineralines medžiagas. Svarbūs mūsų organizmui yra vitaminai C, E,  D, B grupės vitaminai, betakarotinas ir t.t. Kad visa tai gautume su maistu, svarbu, ką mes dėsime į savo lėkštę. Menamoje lėkštėje mokiniai dėliojo maisto produktų korteles pusryčiams, pietums.  Kiekvieną variantą aptarėme. Taip pat žiūrėjome skaidres apie mūsų regione augančius vaisius ir daržoves, skaitėme, kuo jie turtingi savo sudėtimi, minėme mįsles, užbaiginėjome sakinius, atlikome užduotėles. Aktyviausieji mokiniai gavo prizus – gertuves. Karantino metu daug laiko praleidžiame namuose ir kada, jei ne dabar, yra pats metas rūpintis savo sveikata.

 

Visuomenės sveikatos specialistės, vykdančios sveikatos priežiūrą ugdymo įstaigose,  Irenos Paukštienės informacija

2020-12-10