Švediško stalo maitinimo principas Molėtų gimnazijoje

Molėtų gimnazijos bendruomenė po Covid- 19 pandeminių apribojimų vėl grįžta prie valgykloje jau anksčiau taikyto dalinio švediško stalo maitinimo principo, kai kiekvienas turi galimybę pats įsidėti daržovių salotų.  Valgyklos vedėja Alma, kartu su virėjomis Eugenija ir Vita jau prieš pora metų valgykloje pradėjo taikyti tokias naujoves. Čia maistas visada yra šviežias, subalansuotas, įvairus, sveikas ir skanus. Dabar valgantieji  gali patys prisidėti prie savo priešpiečių ir pietų pasirinkimo:  kiekvienam yra galimybė „susikomplektuoti“ norimą karštą patiekalą su mėgstamu garnyru ir kitais priedais, paprašant valgyklos darbuotojos įdėti norimo dydžio porcijas ar maisto derinius. Kasdien valgykloje galima pasirinkti 5 – 6 rūšių daržovių salotų ir mišrainių, 3 rūšių garnyrų, mėsiškų ar viso grūdo miltinių, varškės patiekalų. Beje – gimnazistai  labai mėgsta ir noriai valgo sriubas… Pagal valgiaraščio sudarymo reikalavimus visada sudaroma galimybė į tausojančio ar pritaikyto maitinimo pasirinkimą, mokiniams pagal gydytojų rekomendacijas.

Gimnazistai savarankiškai prisidėdami lėkštes maisto, žino, kiek ir ko gali suvalgyti, kad nereikėtų išmesti maisto. Taip gerinama mokinių valgymo kultūra. Skanus, estetiškai patiektas maistas skatina mokinius  valgyti gimnazijos valgykloje, o ne rinktis sveikatai nepalankius maisto produktus įvairiose miesto prekybos vietose. Per dieną vidutiniškai karšto maisto valgykloje valgo apie 160 mokinių.

Švediško stalo sistemos tikslas – geriau patenkinti vaikų skonio poreikius, valgant kolektyve mažėja socialinė atskirtis – visi vaikai turi vienodą galimybę pasirinkti norimą patiekalą, kartu valgyti ir bendrauti. Maloni aplinka, skanus maistas gerina vaikų socialinius įgūdžius, pagarbą maistui, lavina sveikos mitybos įpročius, didina sveikatai palankaus maisto (ypač daržovių ir vaisių) vartojimo pasirinkimą bei mažinti maisto švaistymą.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Dalia Burneikienė

 

2023-03-02