1815 | Mobiliosios psichologinių krizių įveikimo komandos | I–VII, 8–20 val.

1815 | Mobiliosios psichologinių krizių įveikimo komandos | I–VII, 8–20 val.

Psichologinių krizių valdymo paslaugas sudaro Psichologinių krizių pagalbos centro (trumpasis nemokamas numeris 1815) ir Mobiliųjų psichologinių krizių įveikimo komandų (toliau – Mobilioji krizių komanda) teikiamų paslaugų visuma.

Psichologinių krizių valdymo paslaugos teikiamos asmenų grupėms įvykus kriziniam įvykiui, kai ūmiai pasireiškia psichologinė krizė.

Krizinis įvykis – tai, kai:

*artimasis giminaitis, bendradarbis ar kitas asmuo, susijęs emociniais ryšiais:

  1. patiria ūmią psichikos būklę, kai asmuo iškreiptai suvokia ir (ar) praranda racionalų ryšį su realybe;
  2. patiria smurtinę mirtį, nusižudo arba bando žudytis;
  3. staigiai miršta ar patiria terminalinę būklę dėl kitų priežasčių;
  4. yra nukentėjęs nelaimingame atsitikime, kuriame sužeistas ar žuvo žmogus, yra įtariamas tokio nelaimingo atsitikimo kaltininkas ar kitaip emociškai paveiktas nelaimingo atsitikimo aplinkybių;
  5. tapo smurtinio nusikaltimo, kuriame sužeistas ar žuvo artimasis giminaitis, liudininku, ar yra kitaip emociškai paveiktas tokio krizinio įvykio;

*tampama nelaimingo atsitikimo ar žmogaus mirties liudininku (-ais);

*dėl krizinio įvykio sukeltų pasekmių jaučiamas į konkretų asmenį ar asmenų grupę nukreiptas itin didelis neigiamas visuomenės, socialinių tinklų ir (ar) žiniasklaidos dėmesys;

*kitos situacijos, kai paslaugų gavėjas buvo paveiktas krizinio įvykio, dėl kurio išgyvena psichologinę krizę, ir, Psichologinių krizių pagalbos centro specialistų nuomone, yra poreikis teikti psichologinių krizių valdymo paslaugas.

 *Asmuo patiria savižudybės grėsmę arba savižudybės grėsmė kyla jo aplinkoje (teikiamos tik Psichologinių krizių pagalbos centro paslaugos).

  • Mobilioji komanda teikia krizinę pagalbą organizacijoms, bendruomenėms, asmenų grupėms, šeimoms (kai paveiktas daugiau kaip vienas asmuo) po krizinių įvykių, gavusi informaciją apie atvejį iš Psichologinių krizių pagalbos centro, į kurį asmenys gali skambinti trumpuoju nemokamu numeriu 1815.

Paslauga teikiama nemokamai visoje Lietuvoje, atvykstant į vietą ar nuotoliniu būdu.

Kas teikia konsultacijas?

Konsultuoja psichologai, psichoterapeutai, kurie specializuojasi krizių, traumų ir suicidologijos srityse. 

Skubios nuotolinės konsultacijos

  • Skubi pirminė psichologo konsultacija teikiama susisiekus su Psichologinių krizių pagalbos centru nemokamu tel. 1815 pirmadieniais–penktadieniais 9–19 val., VI 9–15 val., įskaitant šventines dienas.
  • Antra konsultacija teikiama administracijos atstovui ar už krizės valdymą atsakingam asmeniui, siekiant suderinti atvykimo į vietą laiką ir paslaugų poreikį.

Konsultacijos atvykus į vietą

  • Konsultacija administracijos atstovams ar krizių valdymo komandai
  • Grupinės konsultacijos darbuotojams, susijusiems su atveju
  • Individualios konsultacijos įvykio labiausiai paveiktiems asmenims

Tęstinės konsultacijos

Esant poreikiui, suteikiama iki 5 tęstinių konsultacijų kiekvienam paveiktam asmeniui.

Pakartotinis kontaktas

Po savaitės ar kelių sutartu laiku susisiekiama aptarti, kurie krizės valdymo veiksmai pavyko, ką dar būtų galima padaryti, ar yra tęstinės specializuotos pagalbos poreikis.

Jei krizė nutiko įstaigoje ar organizacijoje, svarbu numatyti, kas bus atsakingi už krizės valdymą. Geriausia, kai krizės valdymo komandą sudaro bent keletas atsakingų įstaigos atstovų, galinčių priimti sprendimus ir susipažinusių su krizių valdymu (vadovas, administracijos atstovas, personalo vadovas, įstaigos psichologas ir pan.).

Įstaigoms ir organizacijoms padedame sudaryti krizės valdymo planą ir numatyti, kaip sušvelninti galimas krizės pasekmes. Teikiame individualias ir grupines konsultacijas krizinių situacijų paveiktų asmenų grupėms.

Paslaugos organizacijoje gali apimti visas ar dalį Mobiliosios komandos paslaugų (atsižvelgiant į situaciją, asmenų paveiktumo lygį, įstaigos poreikius bei vidinius išteklius ir galimybes įveikti krizę).

Atsitikus kriziniam įvykiui skambinkite nemokamu trumpuoju numeriu 1815 arba susisiekite el. p. pagalba@pkpc.lt 

 

2024-09-30