2016 m. Pasaulio dienos be tabako tema – Pasiruoškime standartizuotoms tabako gaminių pakuotėms

2016 metų Pasaulio dienos be tabako proga Pasaulio sveikatos organizacija ir Tarptautinės tabako kontrolės pagrindų konvencijos sekretoriatas kviečia visas valstybes ruoštis standartizuoti tabako gaminių pakuotes. Standartizuotos tabako gaminių pakuotės – svarbi tabako gaminių žalos mažinimo priemonė, kuri padėtų mažinti tabako gaminių patrauklumą. Tabako gaminių pakuočių standartizavimas reiškia priemones, kuriomis būtų uždraustas arba ribojamas logotipų, spalvų, etikečių ar firmų ženklų, produktų pavadinimų, kitos informacijos talpinimas ant tabako gaminių pakuočių. Informacija apie tabako gaminį būtų talpinama nustatytos spalvos fone, standartizuotu šriftu ir derinama su grafiniais bei vaizdiniais įspėjimais apie tabako gaminio žalą sveikatai.

Tabako gaminių pakuočių standartizavimo tikslas – mažinti tabako gaminių prieinamumą, darant juos mažiau patrauklius vartotojams, naikinant iliuziją, kad vieni tabako gaminiai yra mažiau žalingi nei kiti, draudžiant tabako gaminio reklamą.

Tabako gaminių pakuočių standartizavimas tai tarsi siekimas „nuvalyti grimą“ nuo tabako produkto. Atsisakius dekoratyvių, apgaulingai viliojančių ir klaidinančių vartotoją tabako pakuotės elementų, lieka ne kas kita, kaip paprasta dėžutė, į kurią patalpintas mirtį ir priklausomybę nešantis produktas, kasmet nužudantis 6 mln. žmonių.

 

Daugiau plakatų ir kitos medžiagos: http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2016/en/

 

Parengė

Valstybinio psichikos sveikatos centro

Priklausomybės ligų skyrius

2016-05-31