Kaip natūraliai sumažinti cholesterolį?

Vos ne kasdien girdime žodį CHOLESTEROLIS. Per televiziją gausu reklamos produktų, kurie jį mažina, žurnaluose vis pasirodo straipsnių apie jo žalą. Šį kartą aiškinamės kas gi tas cholesterolis, kaip jis atsiranda ir kokiais būdais mes galime jį sumažinti.

Cholesterolis – į riebalus panaši medžiaga, esanti visose kūno ląstelėse (tulžyje, kraujyje, smegenyse, kepenyse ir nerviniame audinyje), ji yra tik gyvūniniame maiste, vidiniame arterijų sienelės sluoksnyje. Cholesterolis kraujyje būna lipoproteinų pavidalu. Žinodami, jog cholesterolis yra „gerasis“ ( DTL cholesterolis) ir „blogasis“ (MTL cholesterolis) turime suvokti, jog žalą daro „blogojo“ cholesterolio padidėjimas ir „gerojo“ sumažėjimas žmogaus kraujyje. Problema yra ne pats cholesterolis, bet tai, koks jo kiekis gaunamas su maistu, bei kokiame pavidale jis cirkuliuoja kraujyje.

Kokios yra cholesterolio atsiradimo priežastys? Žmogaus organizme jis atsiranda dviem būdais: cholesterolis yra sintetinamas žmogaus kepenyse arba jį žmogus gauna valgydamas gyvūninius produktus: kiaušinius, mėsą, pieno produktus ir t.t. Cholesterolis kraujyje gali viršyti normą dėl padidėjusio jo ar riebalų suvartojimo su maistu, sumažėjusio fizinio aktyvumo arba dėl kai kurių ligų: šeimyninės hiperlipidemijos, kepenų ligos (hepatito, cirozės), cukrinio diabeto, inkstų ar kasos patologijos, skydliaukės hipofunkcijos, STH hormono trūkumo, glikogeno kaupimo ligos.

Kaip galime jį sumažinti?

1. Sveika mityba. Svarbiausia gyvulinės kilmės produktus, kiek įmanoma labiau, pakeisti į augalinės. Stenkitės į savo racioną įtraukti kuo daugiau žaliavalgiškų patiekalų. Pradėkite dieną natūraliomis, šviežiai spaustomis sultimis ar žaliuoju kokteiliu. Salotas gardinkite alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis.Geriausi cholesterolio draugai: riebūs pieno produktai, rūkytos ar virtos dešros, raudona mėsa, visas keptas maistas. Cholesterolio priešai:

·         Obuoliai ir morkos. Juose gausu pektino. Jis padeda sumažinti mažo tankio lipoproteinų kiekį organizme, bei virškinimo trakte sujungia cholesterolį ir išvalo jį iš organizmo.

·         Ridikėliai. Maistinės ridikėlių skaidulos suriša ir pašalina cholesterol iš mūsų organizmo.

·         Špinatai. Juose gausu karotenoidų, kurie neleidžia kraujyje susidaryti cholesteroliui.

·         Rauginti kopūstai. Juose esanti ląsteliena padeda pašalinti cholesterolį.

·         Avižos. Dėl gausaus kiekio skaidulų mažina cholesterolį.

·         Graikiniai riešutai. Pasižymi dideliu kiekiu polinesočiųjų ir mononesočiųjų riebalų rūgščių. Jie mažina mažo tankio lipoproteinų koncentraciją.

2.Fizinis aktyvumas. Cholesterolis – energinė medžiaga, kurią visai nesunkiai sudeginsime sportuodami. Kiekvieną dieną mankštindamiesi, bent 30 minučių, išlaikomas norimas svoris, gerėja kraujotaka, mažėja rizika susirgti širdies ar kaulų ligomis.

3. Liaudiškos priemonės.

·         Sėklų mišinys. Sumalti ir sumaišyti (lygiomis dalimis) blakines kalendras, pankolių ir kmynų sėklas. Vartojimas: po šaukštelį su kartus per dieną suvalgyti užsigeriant vandeniu prieš pat valgį.

·         Kiaulpienių užpilas. 3 šaukštus susmulkintų kiaulpienių šaknų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, pavirkite 15 minučių ant silpnos ugnies. Vartojimas: gerkite šio užpilo po šaukštą 3 kartus per dieną, pusę valandos prieš valgį.

·         Česnakų ir citrinų mišinys. Smulkiai sutarkuokite 300 gr. česnakų, sukrėskite į stiklainį ir užpilkite 3 citrinų sultimis. Gerai išmaišykite ir laikykite šaldytuve. Vartojimas: šaukštelį šio mišinio įdėkite į stiklinę vandens, išmaišykite ir gerkite kartą per dieną po valgio.

·         Natūralios sultys. Rekomenduojama gerti šviežiai spaustas morkų, obuolių, burokėlių sultis, pagardintas daigintų kviečių aliejumi. Arba morkų, salierų lapų, imbiero šaknų ir citrinų sultis.

 

Parengė: Indrė Trusovė

2015-02-11