Pamoka ,,Priešpiečių dežutė”

Per mokslo metus , šalia vadovėlių ir sąsiuvinių mokiniams tenka nešiotis ir spalvingas priešpiečių  dėžutes su užkandžiais. Tėveliams tenka pasukti galvą, ką į tą dėžutę įdėti. Kokie produktai turėtų būti pusryčių  dėžutėje, priklauso nuo šeimos tradicijų, mitybos įpročių.

Mitybos specialistai sakytų: ,,Norint ,kad pusryčių dėžutėje  būtų produktai  sveiki, reikėtų atsisakyti sveikatai nepalankių maisto produktų. Tokioje dėžutėje turi būti jums angliavandenių, baltymų, vitaminų , skaidulinių medžiagų, mineralinių medžiagų derinys. Todėl reikia rinktis iš įvairių patiekalų grupių: grūdų, pieno produktų, daržovių, vaisių“. Pagrindinis dėmesys-vaisiams ir daržovėms. Joje neturi būti rūkytų , sūdytų, konservuotų , konditerinių gaminių, saldainių, gruzdintų ar spragintų gaminių, maisto, kuriame gausu saldiklių, konservantų , dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių.

Paruošta dėžutė nepatartina laikyti ilgiau nei 3 val. kambario temperatūroje, kadangi maistas pardės rūgti ir gęsti. Maisto davinys, porcija gali svyruoti nuo 150gr iki 300 gr.

Mažųjų racionas norisi, kad būtų maistine prasme turtingas, skanus ir įdomus. Kas patinka tėvams, nebūtinai patiks vaikams.

Pas mus gajus mitas, kad vaikas turi būti pavalgęs į ,,priekį“ Vaikų psichologas L. Slušnys sako, jog ,,verčiau vaikas šiek tiek išalksta ir pajutęs alkį , po ranka gali rasti obuolį, sūrio griežinėlį ar daržovę“.

Vietoj pusryčių dėžutės vaikui įdėti pinigėlių , kad jis nusipirktų valgyti mokyklos valgykloje  nėra gerai. Ir štai kodėl: vaikus veikia išorinė reklama , bendraamžių elgesys ir tikėtina, jog jis valgykloje pirks tai kas skanu, o ne tai kas sveika.

Vaikas valgo akimis. Todėl reikia pasistengti, kad maistas būtų ne tik sveikas, bet ir įdomus. Tai pvz.: morką supjaustyti pinigėliais arba sutarkuoti, vos vos pabarstant cukraus ant jų,  agurkus, jaunas cukinijas, paprikas -plonomis juostelėmis .Tinka ir raugintos daržovės, pvz. agurkai.  Avokadus geriausia pjauti per pusę iš ryto, puseles apšlakstyti citrinos sultimis , kad avokadų puselės nejuoduotų.

Natūralų jogurtą specialistai siūlo gardinti džiovintais vaisiais, moliūgų sėklomis, medumi. Sumuštiniams siūloma rinktis visagrūdę juodą duoną, aptepti ją varške ar avokadų užtepėle, gardinti griežinėliu kumpio ar sūrio.

Gali būti ne tik kumpis ar sūris, bet ir kiaušinio puselė, saujelė migdolų ir t.t. Vaikų gastroenterologas V. Urbonas siūlo rinktis  bemielę  duoną. Ją skaninti anksčiau minėtais produktais.

Neblogas variantas gali būti visagrūdžių miltų tortilija su vištiena ar kalakutiena, virtos kiaulienos ar jautienos gabaliukais ir salotų lapais. Pagrindinis dėmesys turi būti pirmiausia sumuštiniui,  daržovėms, paskui –vaisiams. Renkantis vaisius  reikia būti atsargiems , nes esant tuščiam skrandžiui rūgštūs produktai yra negerai. Tai būtų obuolys, citrusiniai vaisiai, kivi , taip pat daugelis uogų.

 Maistas geriausia jog būtų   padalintas į mažus, kąsnio dydžio dalis ir  esant norui galima užkąsti.

Venkite maisto maišymosi. Skirtingi produktai, laikomi šalia , įgauna vieni kitų kvapą ir skonį. To galima išvengti, naudojant vieną indelį su atskirais skyreliais.

Ko neverta dėti į pusryčių dėžutę? Tai greitai gendančių produktų , kaip varškės ar žuvies. Pusryčių dėžutėje neturi būti rūkytų, sūdytų, konservuotų  gaminių.

Į pusryčių dėžutę netinka greiti angliavandeniai. Tai kaip šokoladiniai batonėliai, saldainiai, saldūs ir rafinuotų miltų sausainiai. Tai tuščios kalorijos, kurios sukelia gliukozės šuolius kraujuje ir išbalansuoja imuninę sistemą. Sotumo jausmas nuo jų būna trumpalaikis.

Valgyti reikia reguliariai. Priešingu atveju , tokio valgymo metu galima persivalgyti ir dažniausiai menkaverčio maisto. Nerekomenduojama valgyti tą patį užkandį kasdien. Pvz. obuolį. Kuo įvairiau valgom, tuo organizmas lengviau apsirūpina vitaminais, mineralinių  medžiagų atsargomis.

Galima sekmadieniais  pasigaminti viso grūdo keksiukų, džiovintų vaisių ir riešutų batonėlių ir turėsime savaitės bėgyje kuo paįvairinti pusryčių dėžutės turinį.

Po priešpiečių vaikai turėtų gerti vandens.

Miela ir gražu , kai vaikai įtraukiami į priešpiečių ruošimo procesą: vyksta kartu apsipirkti, atsižvelgia į vaiko pageidavimus, ieško kompromisų. Tikėtina, kad priešpiečius, prie kurių ruošos prisidėjo pats vaikas, valgys su  kur kas  didesniu malonumu.

Labai gražu, kai tėveliai su vaikučiais kalbasi ir kartu aptaria sveiką ir tinkamą mitybą, rodo gerą pavyzdį , aiškina , kokią žalą mūsų organizmui daro nereguliari ir netinkama mityba.

Ir dar-nėra idealios mitybos. Nebūkite tėveliai itin  griežti, baimindamiesi, jog sykį per mėnesį vaikas suvalgys pvz. ledų porciją. Vienas produktas negali išderinti mūsų mitybos ar jos pagerinti. Svarbu saikinga  , reguliari mityba, nenukrypstant į kraštutinumus.

Siūlau mitybos specialistės R. Bogušienės receptą  ,,Avižiniai sausainiai su razinomis ir riešutais“  Tai bus galimybė kartu  su vaikučiais išsikepti sveikuoliškų sausainiukų. Tam reikės 2 stiklinių viso grūdo stambių avižinių dripsnių , 100 gr. viso grūdo avižinių miltų ,100 gr. viso grūdo speltos miltų ,4 kiaušinių , 50 gr. nerafinuoto cukraus, 2 prinokusių bananų, 160 gr. sviesto,2 a.š. kepimo miltelių, 3-4 v. š. razinų, 2-3 v. š. smulkintų riešutų, žiupsnelis druskos.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokyklose Irena Paukštienė

2022-03-28