Špinatai

Sveikata besirūpinančios moterys puikiai žino, kad bet kokias sveikatingumo procedūras geriausia pradėti nuo organizmo valymo. Moterys neieško lengvų kelių – perka iš kažkokių žolelių supresuotas tabletes, lašelius, darosi klizmas, geria vien kefyrą. Bet galima kur kas paprasčiau išvalyti organizmą – valgykite špinatus

 
Juk ne veltui prancūzų mokslininkai pavadino špinatus pilvo šluota. Tyrimai rodo, kad špinatai šalina iš organizmo šlakus. Tiesa, patiekalus su špinatais reikia valgyti iš karto, nes po kiek laiko špinatuose susidaro kenksmingos azoto rūgšties druskos. Tiek atšildytų, tiek šviežių špinatų taip pat ilgai nelaikykite. 

Raumenų grožis

 

Norinčioms padailinti raumenis sportuojančioms moterims labai naudingi špinatai, teigia švedų mokslininkai. Medicinos tyrimų duomenimis, kasdien suvalgant po 300 g špinatų, net minimaliai sportuojant raumenų masė didėja akyse.
Sveikatai
Špinatais gydo tiek tradicinės, tiek liaudies medicinos atstovai. Pavyzdžiui, yra nemažai maisto papildų iš špinatų. O špinatų nuoviru gydo gerklės ir kvėpavimo takų ligas. Špinatų sultimis gydo skrandžio ligas. Manoma, kad špinatai naudingi dantenoms. Tai ypatingai aktualu moterims, kadangi dėl hormonų svyravimo (dėl menopauzės, nėštumo metu) moterims dilesnė dantenų ligų grėsmė.
Medikai teigia, kad špinatai saugo nuo mažakraujystės ir nuo auglių. Įtraukti į racioną špinatų rekomenduojama gydant tuberkuliozę, hipertoniją, anemiją, nervų ligas, pervargimą ir cukrinį diabetą.
Špinatai vertingi tuo, kad juose daug askorbo rūgšties, karotino, vitaminų, baltymų, geležies, fosforo ir kalcio. Tiesa, špinatai gali būti ir kenksmingi – jų nerekomenduojama valgyti turint inkstų akmenų, sergant podagra, dvylikapirštės žarnos, kepenų, tulžies pūslės ligomis.
Lapinė daržovė ant stalo
Tai veikiau mėgstančių auginti žalumynus ir daržoves privilegija. Patarimas pirkėjams – rinkitės špinatus, kurių lapai dideli, mėsingi, tamsiai žalios spalvos, o prie šaknų kiek rožiniai. Na o panorėję kažką pasigaminti, pavartykite kulinarines knygas ir įsitikinsite – iš špinatų gaminamos ir salotos, ir sriubos, ir užkepėlės, ir padažai.
2015-01-27